Monday, 12 November 2012

Cara Guna Bedak Ronasutra


Sebelum saya nak ajar korang cara guna bedak Ronasutra dengan betul, saya nak bagitau yg saya ialah seorang makeup artist since 2009. So, insya Allah segala tips makeup yg saya bagi ni praktikal dan boleh digunapakai :)

Gitu panjangnya mukaddimah ;)

CARA GUNA BEDAK RONASUTRA

Bila pakai bedak Ronasutra, ada 2 benda yg korang kena bear in mind. Iaitu:

DAB & BLEND.

1) Dab-----pakai SPAN.
2) Blend-----pakai BERUS.

Mesti guna span dan berus. Tak boleh guna span alone. Atau brush alone. Nanti sapuan jadik bercapuk, tak rata, dan tak cover cela.

Steps:

1. Sebelum nak apply makeup kat muka, wajib pakai pelembab dulu. Tak kisah jenama apa, lagi bagus pakai jenama Ronasutra jugak. Moisturiser/pelembab ni ialah benda yg paling penting sekali  dan jangan sesekali tinggal.

Kenapa kena pakai pelembab? Tak pakai tak boleh ke? Jawapannya, supaya makeup nampak natural dan tak cakey. Supaya nanti sapuan bedak tu jadik smooth dan tak bercapuk. Kalau yg muka berminyak pun mesti kena pakai pelembab jugak. Carik yg oil-free.

Sebelum pakai moisturiser tu, korang harus cuci muka, pakai toner then baru moisturiser. Ni basic atau general rule penjagaan muka.

Biarkan pelembab meresap kat kulit about 10-15minutes. Pastu baru buat step no.2 ni.

2. Kalau korang ada parut atau jerawat kat muka yg nak di cover, wajib pakai BASE/CONCEALER.
Kalau pakai bedak alone, mmg boleh cover tapi kena apply banyak2 layer. Tak ke membazir?
So, better pakai BASE sebab texture dia lebih tebal.

Yg kulit mulus, licin, flawless macam Nora Danish tu, boleh la skip pakai BASE. Pakai bedak je terus, guna span.

Cara pakai BASE, wajib guna span Ronasutra. Dab2 kat seluruh muka. Kat kawasan yg ada parut atau jerawat tu, dab lebih sikit. Pastu ratakan pakai span jugak.

This anti-bacterial NBR sponge is suitable to be used on sensitive skin. It has excellent pick-up and pay-load properties tp ensure smooth application of Ronasutra Mineral Powder. Sold in pack of 2 sponges.
Span ni memang best korang. Saya mmg suka sgt span Ronasutra ni.Lain daripada span2 yg ada jual kat Guardian ke Watson ke, SASA ke. Yg ni tenyeh kuat2 cemana pun tak terkoyak.

3. Lepas dah pakai BASE, baru pakai MINERAL POWDER. Sama jugak caranya, dab2 bedak pakai span.

This retractable kabuki brush is a convenient way to apply Ronasutra Mineral Powders. Suitable for sensitive skin, it's high quality synthetic hair glides smoothly over your face without irritating skin or aggravating existing skin conditions such as acne or rashes.

4. Last but not least, barulah ratakan dengan KABUKI BRUSH. Caranya macam ni:




  •  Buka penutup dan keluarkan hanya satu perempat daripada berus. (jika guna retractable kabuki brush).
  • Dab berus pada bedak dan dab bedak ke muka. 
  • Keluarkan keseluruhan berus dan ratakan bedak pada muka dengan sapuan membulat. 
  • Ulang untuk mendapatkan sapuan yang sempurna


- Selepas 20-30mins sapuan mineral powder, kulit anda akan kelihatan lebih natural kerana minyak muka anda telah sebati dgn mineral powder ini.
- Jika terasa gatal apabila menggunakan bedak mineral, jangan risau. Ini disebabkan bahan mineral dalam bedak Ronasutra menggalakkan new cell turnover dan juga membersihkan kulit dari dalam, juga menggugurkan sel kulit mati dengan cepat. Sambung penggunaan, bila kulit makin bersih, rasa gatal akan hilang.

KESIMPULAN:

Kesimpulannya, cara pakai base dan mineral powder Ronasutra adalah begini:


Langkah 1 : Pakai pelembab. Biarkan ia meresap selama 10 minit.

Langkah 2 : Pakai BASE/CONCEALER. Guna SPAN. Dab2 seluruh muka.
Langkah 3 : Pakai MINERAL POWDER. Guna SPAN. Dab2 seluruh muka. 
Langkah 4 : Ratakan MINERAL POWDER guna KABUKI BRUSH dengan sapuan membulat.

Tadaa!!! Dah siap! Senang kan?

Seryes korang, tak perlu pakai liquid foundation, compact powder yg menutup liang pori tu semua pun takpe, still lagi boleh dapat full coverage dengan ronasutra ni.


Sape yg tak tau nak pilih kod apa utk BASE. Meh sini whatsapp saya gambar. Dah ramai kastemer yg whatsapp gambar dan saya guide diorang pilih kaler kod yg sesuai.

Ambik powder natural Buff tak semestinya BASE pun kod yg sama jugak ye? Ada trick dia. Tanya saya, saya sedia membantu. 012 9113790 (Wani)

Jom tengok, artis pun pakai Ronasutra uolls.


Ni sape yg masih belum try barang makeup ronasutra, boleh baca feedback diorang ni. Ada tu, dah 7 taun guna bedak ronasutra.





















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...